Η Εθνική Γερμανίας υπό το πρίσμα της Αθλητικής Ψυχολογίας

    Αποκλεισμός σοκ για την Εθνική Γερμανίας με ήττα από τη Ν. Κορέα με όλα τα μέσα να κάνουν λόγο για ντροπιαστική εμφάνιση και για μια ομάδα που δεν κρατήθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία είχε να αποκλειστεί σε Μουντιάλ από τη φάση των ομίλων, από το 1938.

    Η προηγούμενη λοιπόν παγκόσμια πρωταθλήτρια έδειξε από την αρχή στο πρώτο ματς με το Μεξικό συγκεκριμένες αδυναμίες που ήρθαν να καλυφθούν πρόσκαιρα με το λυτρωτικό γκολ του Κρόος στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων έναντι της Σουηδίας. Από άποψη ψυχολογίας ένα τέτοιο γκολ λειτουργεί σαν ψυχολογικό «ντοπάρισμα» και μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να καθαρίσει την πρόκρισή της με έναν επερχόμενο εύκολο αντίπαλο όπως η Ν. Κορέα. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η Γερμανία χάνει από ασιατική ομάδα σε διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πώς εξηγείται λοιπόν να χάνεις σε ένα τόσο κομβικό σημείο για την πρόκρισή σου ενώ είσαι η… Εθνική Γερμανίας;

    Συχνά στους αθλητές μου, όταν θέλω να μιλήσω για ψυχολογικές τεχνικές διαχείρισης άγχους και πίεσης, αναφέρομαι στην περίπτωση παικτών με γερμανική νοοτροπία. Συγκεκριμένα αναφέρω τη φράση  nerven-starken που στην ουσία είναι η δύναμη του να ελέγχεις τη νευρικότητά σου, το να μπορείς εκτός από τη μπάλα να κοντρολάρεις και τον εαυτό σου, τη ψυχολογία σου. Είναι γεγονός πως στον πρωταθλητισμό πρέπει να έχεις την ικανότητα να αποδίδεις κάτω από πίεση. Δεν είναι εύκολο καθώς η πίεση ενός αγώνα αυξάνεται, (π.χ. καθώς η ομάδα βρίσκεται πίσω στο σκορ) η απόδοσή σου να παραμένει υψηλή, αλλά η ποιότητα ενός αθλητή φαίνεται από τη διατήρηση κάποιων στάνταρτς στη απόδοσή του, ανεξαρτήτως συγκυριών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για έναν προπονητή. Κατά τη γνώμη μου ένας πρωταθλητής πρέπει να καλλιεργήσει όλες εκείνες τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά, που θα τον βοηθήσουν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα να αντέξει την πίεση και να ανταπεξέλθει. Αυτή η ψύχραιμη ψυχολογική στάση και η αποτελεσματικότητα στον αγωνιστικό χώρο, δεν φάνηκαν ωστόσο σε αυτό το Μουντιάλ για τη γερμανική ομάδα, ασχέτως αν ο Λεβ δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν αντιλήφθηκε όταν μιλούσε στους παίκτες να βρίσκονται υπό πίεση.

    Για μια ομάδα που είναι κατεξοχήν tournament team, δεν περίμενε κανείς τέτοια εξέλιξη, αν και πολλοί καταλογίζουν στον Λεβ λανθασμένες κινήσεις όπως το ότι άφησε εκτός Μουντιάλ τον Σανέ, ή το ότι επέλεξε να αφήσει στον πάγκο τον Μιούλερ, ή την επιστροφή στη ενδεκάδα του απογοητευτικού Κεντίρα. Από ψυχολογική σκοπιά ωστόσο τι συμβαίνει; Όπως έγραψε και στο twitter ο Μπάλακ, πρέπει να γίνει μια ειλικρινής αξιολόγηση. Ήταν θέμα ηγεσίας; Προσωπικοτήτων; Νοοτροπίας; Ο ίδιος ο Λεβ μίλησε για θέμα αλαζονείας πριν από το ματς με το Μεξικό. Συγκεκριμένα είπε ότι υπήρχε η αίσθηση στην ομάδα πως θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το πάτημα ενός κουμπιού. Η αυτοπεποίθηση και η νοοτροπία είναι αδιαπραγμάτευτη όταν μιλάμε για τέτοιο επίπεδο αθλητών, αλλά η αλαζονεία; Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια ιστορική… αποτυχία για τα Πάντσερ και η επόμενη μέρα ψυχολογικά φαντάζει δύσκολα διαχειρίσιμη.

Επιστροφη