Αστοχία στις ελεύθερες βολές; Τι συμβαίνει;

    Πολλές φορές η αστοχία από τη γραμμή των ελεύθερων βολών ειδικά σε κρίσιμα σημεία ενός αγώνα μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα. Έχουμε δει παίκτες που έχουν υψηλά ποσοστά ευστοχίας, αυτούς που περιμένουμε δηλαδή με χαρακτηριστική ψυχραιμία να ευστοχήσουν, να μην τα καταφέρνουν. Και αναρωτιόμαστε πώς κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, σε κάτι φαινομενικά τόσο απλό όσο μία βολή;

    Το φαινόμενο λοιπόν έχει μελετηθεί και επηρεάζεται από παραμέτρους όπως η ταχύτητα με την οποία φεύγει η μπάλα από τα χέρια του παίκτη, η γωνία που παίρνει, το πόσο ‘ευθεία’ φεύγει κλπ.

    Αλλά πέραν από θέμα κιναίσθησης και συντονισμού, είναι σαφώς και θέμα ψυχολογίας. Όταν υπάρχει περιβάλλον πίεσης η αστοχία είναι πολύ πιο πιθανή.

    Η σκέψη της κρισιμότητας της βολής μπορεί να οδηγήσει σε αποδιοργάνωση του κινητικού σχήματος που έχει χτίσει εδώ και χρόνια μέσω της εξάσκησης ο -κατά τα άλλα- σούπερ αθλητής (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα πέναλτι).

    Η ψυχολογική προετοιμασία σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο. Άλλωστε οι πιο χαρακτηριστικές ρουτίνες στο μπάσκετ αφορούν τις ελεύθερες βολές (αναπνοές, ντρίμπλα, self-talk κλπ.). Κάποιοι μάλιστα είχαν πολύ ιδιαίτερες ρουτίνες, πάρε για παράδειγμα τον Steve Nash. Αυτό που καταφέρνει ο παίκτης με τη χρήση της, είναι να κάνει όσο το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένη τη διαδικασία με αποτέλεσμα να έχει συνέπεια στην απόδοση.

Επιστροφη